dimarts, 8 de març del 2011

Beure llet de vaca

Ja fa anys que vaig deixar de beure llet de vaca de forma voluntària. No és la típica decisió de l'adolescent amb manca d'educació que diu un bon dia "deixo de beure llet, perquè no m'agrada el gust que té"; de fet, m'agrada molt el gust de la llet de vaca, sobre tot si és sencera. I ja no dic res si és fresca!

 La llet de vaca és pels vedells


Per què he deixat de prendre'n, doncs? Com totes les decisions importants que prenc a la vida, primer m'he informat a fons sobre l'assumpte en qüestió, he mirat els seus pros i contres, i he actuat en funció de la direcció cap on es decanta la balança.

Llet

Anem per parts. Dividim les fonts d'informació en 3 grups: fonts oficials (és a dir, el que hem sentit des de sempre, i el que se'ns mostra a la televisió, publicitat, etc.), fonts subjectives (el que el meu propi criteri em marca) i fonts alternatives (els col·lectius que estan en contra d'allò que estem analitzant, i professionals amb criteri específic).

Pel cas que m'ocupa en aquest article, és a dir, la ingesta de llet de vaca, exposo un breu resum dels arguments de totes les fonts, en forma de diàleg:

Nutrients


Font oficial: La llet de vaca és un aliment saludable de primera necessitat, ja que ens aporta una quantitat de nutrients essencials per la nostra salut, el més destacat dels quals, el calci. Només el ferro està en quantitats deficitàries.

Font subjectiva: Quan em prenc un got de llet, em produeix plaer, ja que m'agrada el seu gust, em relaxa, i sacia la meva fam.

Font alternativa: Durant el procés de la llet fresca, es perd una quantitat de nutrients considerable, que pot arribar al 20%. Un altre factor a tenir en compte és que quan som adults tenim un alt risc de desenvolupar una intolerància a la lactosa (estem parlant de l'ordre del 10% dels caucàsics al 98% dels asiàtics), degut a que som els únics animals que ens alimentem de llet d'una altra espècie després del període natural de lactància. El darrer argument sobre el tema, i segurament és el més significatiu, indica que hi ha nombrosos estudis que apunten que la quantitat de nutrients beneficiosos de la llet que el nostre organisme és capaç d'absorvir és ridícula, començant pel calci. El més graciós de tot és que el nutrient que més absorveix el cos és el greix. I tot quadra quan fan llets "semi-descremades", "descremades", "enriquides amb calci", "amb Omega3", etc. Si fos tan i tan bona per la salut, caldria enriquir-la? No seria millor un got d'aigua amb tots els nutrients que necessitem i aire?

Beure llet

Benestar dels animals


Font oficial: Els grangers es lleven pel matí, ben d'hora, per poder alleugir les seves vaquetes, munyint-les amb amor, i portant la llet a la fàbrica, llesta per ser tractada. La resta del dia, les vaques es passen el dia pasturant pel camp i prenent el sol. No heu vist els envasos i les publicitats de les companyies lleteres?


Font Subjectiva: Jo he vist més d'un cop per televisió aparells específics per munyir, això de fer-ho a mà segur que porta molta feina, i no pot ser productiu en absolut. D'altra banda, per segregar llet, una femella dels mamífers ha d'haver parit prèviament. Les vaques lleteres en són l'excepció?

Font Alternativa: Les vaques lleteres neixen com a únic propòsit de produir la màxima quantitat de llet durant la seva vida útil. Aquests mamífers són éssers extremadament sociables que pateixen enormement psicològicament cada cop que són separades del grup amb el que convivien per ser venudes a altres explotadors. Sabent que una vaca pot viure, en condicions normals, entre 20 i 25 anys, les lleteres són explotades durant uns 4 anys (des dels 2 anys, que poden començar a parir, fins als 5 o 6, que és quan acostumen a ser sacrificades). Aquestes vaques no produeixen llet de forma "espontània i natural", sinó que són inseminades artificialment, i al moment de parir se'ls segresta la cria (que acaba a l'escorxador, per poder fer filetets de vedella) per poder robar-li la llet. Quan deixa de produir, se la torna a inseminar. I tornem a començar! Tot aquest procés fa que les vaques no tinguin llibertat en absolut, estan gairebé de forma perpètua "endollades" al sistema que les muny (no només al matí, sinó diverses vegades al dia). La cirereta que corona el pastís és el fet de que, en ser munyides tantes vegades en tan poc temps, les seves mamelles acostumen a patir lesions, cosa que es tradueix en ferides i infeccions que, efectivament, repercuteix en la qualitat de la llet, que abans de ser tractada conté certa quantitat de pus i sang.

Llet = Especisme = Feixisme

 

Veient el panorama, i havent analitzat tota la informació de la que disposo, puc resumir el tema en dos costats de la balança:

Pros



  • Té bon gust.

  • M'aporta una petita quantitat de nutrients necessaris per la meva salut.

  • És molt fàcil d'adquirir, i el seu cost no és elevat.

  • Comprant-ne, ajudo a estimular l'economia de grangers i ramaders.

  • Molta de la gent que en pren, està perfectament sana.


Contres

  • Corro el risc de desenvolupar intolerància a la lactosa.

  • Conté un alt nivell de greixos animals, que en excés són nocius per la salut.

  • Absorbeixo molts pocs dels nutrients dels que disposa.

  • Resulta força indigesta, costa entre 2 i 3 hores pair-la.

  • Produeix un patiment immens a les vaques que la produeixen.


Sembla un empat tècnic. Per tant, aquí entra la part subjectiva de cadascú, i només cal ponderar cadascun dels arguments, puntuant-los de l'1 al 5, per exemple, segons la importància que donem a cada factor.

Arribat a aquest punt, jo vaig puntuar-ho de la següent forma:

Pros



  • Té bon gust: 3

  • M'aporta una petita quantitat de nutrients necessaris per la meva salut: 3

  • És molt fàcil d'adquirir, i el seu cost no és elevat: 2

  • Comprant-ne, ajudo a estimular l'economia de grangers i ramaders: 2

  • Molta de la gent que en pren, està perfectament sana: 2


Contres

  • Corro el risc de desenvolupar intolerància a la lactosa: 4

  • Conté un alt nivell de greixos animals, que en excés són nocius per la salut: 4

  • Absorbeixo molts pocs dels nutrients dels que disposa: 2

  • Resulta força indigesta, costa entre 2 i 3 hores pair-la: 2

  • Produeix un patiment immens a les vaques que la produeixen: 5


Conclusió:

  • Pros = 12

  • Contres = 17


Decisió final: Deixo de prendre llet de vaca.

Mariano Rajoy bebent llet

5 comentaris: