dimecres, 19 de desembre del 2012

Formatges fets amb quall

FABRICACIÓ DEL FORMATGE: no tots els formatges són iguals.

Per fer molts dels formatges que es consumeixen a la nostra societat, cal quallar la llet amb un ingredient totalment desconegut per a molts: el quall.

El quall animal s'obté de la mucosa del quart estómac o quallar dels mamífers remugants lactants, amb menys de 30 dies de vida, ja que en aquest temps encara no s'ha substituït un enzim necessari per a complir la funció de quallar. És a dir, que per quallar la llet i fer formatge, es mata i treu l'estómac a un cabrit o xai de llet.

Un cop s'extreu l'estómac de l'animal, es deixa assecar i es penja. Aquest procés acaba amb el triturat de la matèria seca per aconseguir la pols d'origen animal que permet quallar la llet.

Estòmacs per al quall

Així doncs, si et sembla una autèntica barbaritat el que es fa, que ho desconeix molta gent, o ets vegetarià però consumeixes formatges, tingues molt en compte el sistema de producció del formatge que compres abans de ficar-lo al teu frigorífic, per saber si es ha utilitzat quall d'origen animal o no.

ALTERNATIVA d'origen VEGETAL:

Per sort per als qui vulguin seguir consumint formatges, la flor del card conté igualment, amb les seves diferències característiques, els enzims capaços de fer reaccionar a la llet per aconseguir la quallada. L'anomenat "formatge de flor" és un exponent clar i rotund d'aquesta denominació. Així que pots buscar aquells formatges fabricats amb quall d'origen vegetal o químic (a base de bacteris, fongs i llevats).

Fonts:

http://jurriahumiaga.blogspot.com.es/http://www.gastronomiaycia.com/2009/03/31/cuajo/

2 comentaris: