dimecres, 16 de maig del 2012

Aplec del Caragol 2012

 A l’atenció de Jesús Bometón, gerent de la FECOLL (Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida),


Se’ns ha fet saber des de la seva federació que el proper dilluns 21 de maig del 2012, durant el pregó d’inauguració, es farà entrega dels premis "Caragol Bover" i "Caragol Llimac", i que Estefania Bori, cap de llista de PACMA - Partit Animalista a les darreres eleccions, ha estat guardonada amb el premi pejoratiu "Caragol Llimac", degut a les seves declaracions en una entrevista que se li va realitzar pel diari Segre el 9 de novembre del 2011, que van titular "També estic en contra de matar els caragols". A l’esmentada entrevista, Estefania Bori, a títol personal, declarava que era vegetariana, es posicionava a favor de l’abolició de la tauromàquia i dels correbous, i, en ser preguntada sobre el maltractament dels caragols, va respondre, com no podia ser d’altra forma, i en coherència amb la seva filosofia de vida i de partit, que estava en contra del maltractament de qualsevol animal, i els caragols són animals.

Caragol comú




Des de PACMA – Partit Animalista fem nostres les opinions expressades per Estefania Bori. Als estatuts de la nostra organització rebutgem el maltractament de tots els animals, ja sigui per entreteniment, esport, gastronomia o tradició, perquè a la societat actual és del tot innecessari disposar de la vida de cap animal per benefici personal: tenim infinitat d’entreteniments, podem practicar desenes d’esports que no comporten crueltat vers altres animals, tenim a l’abast prou aliments suficientment variats com per dur una alimentació lliure de crueltat amb els animals (no vivim a la jungla, no necessitem menjar cucs o arrels per sobreviure). Perquè entenem que el progrés cultural i l’evolució de la nostra societat passa pel respecte a tots els animals, siguin o no humans.

Entenem que l’Aplec del Caragol és un reclam popular tradicional de les terres de ponent que aporta turisme i nom a la ciutat. Entenem que és un esdeveniment que fomenta la germanor i les relacions humanes, encara que en alguna ocasió es pugui resumir en "trobar-se per atipar-se de menjar i beure". També entenem que és un gran negoci en què algunes empreses es lucren i altres aprofiten per publicitar-se (si no recordem malament, el premi Caragol Bover del 2011 va ser per La Caixa). Però el que realment ens preocupa és que anualment una mitjana de 12 tones de caragols, (que recordem que són animals amb sistema nerviós central, capaços de sentir dolor i plaer, felicitat i por, calma i angoixa), són sotmesos a una agonia de diversos dies en dejú per ser finalment cuinats de viu en viu, fet que els provoca una mort dolorosa i lenta i que és fàcilment audible durant la cocció amb els seus xisclets. Estem fermament convençuts de que cap tradició, cap negoci, ni cap excusa culinària justifiquen aquesta crueltat.

No en va, també ens posem al lloc dels participants de l’aplec que, ja sigui per ignorància o per especisme, creuen que aquesta celebració no té res de negatiu i es prenen com un atac als seus interessos les nostres opinions. És per això que veiem totalment coherent l’entrega del premi "Caragol Llimac" a l’Estefania Bori en representació del PACMA – Partit Animalista, i l’acceptem amb molt de gust, ja que és una magnífica oportunitat per donar veu als animalistes i que se sàpiga que ens reafirmem en les nostres conviccions. Si més no, volem excusar la nostra assistència a l’entrega dels premis, perquè tenim moltes altres prioritats al nostre dia a dia per sobre d’acudir a un linxament públic amb caràcter festiu, com ara preocupar-nos pel benestar de tots els animals, humans o no.

Gràcies per la seva atenció,

Alan Morell Valios, cap de llista al senat pel PACMA – Partit Animalista a les eleccions generals del 2011.

Descarrega't el comunicat en format PDF

4 comentaris: